afdrukken

Haspengouw

In het zuiden krijgt Limburg een glooiend karakter. Haspengouw kenmerkt zich door zijn heuvels met kastelen, vierkantshoeves, kerkdorpjes, holle wegen en fruitboomgaarden. Een overzicht van de Haspengouwse gemeentes en steden vind je hier:

Alken

AlkenAlken is vooral bekend door zijn brouwerij en het bier Cristal Alken, maar ook door zijn vele kastelen, kerken, kapelletjes (onder andere de beschermde Sint-Joriskapel) en watermolens. Op recreatief vlak kan men zich uitleven in het recreatiepark "De Alk" tussen de Grote en de Kleine Herk. Men kan wandelen in de Mombeekvallei en Alken is ideaal gelegen als startpunt binnen het sterk uitgebouwde fietsroutenetwerk in Haspengouw.

Bilzen

BilzenBilzen heeft met de landcommanderij Alden Biesen in de deelgemeente Rijkhoven een toeristische trekpleister van formaat. Van hieruit vertrekken diverse toeristische routes doorheen het licht heuvelende Haspengouwse landschap. Andere bezienswaardigheden zijn: het stadhuis in Maaslandse renaissancestijl dat gebouwd is in 1686, de Sint-Mauritiuskerk in neogotische stijl en het Kerkhofhuis aan de stedelijke begraafplaats.

Borgloon

BorgloonBorgloon, een stad met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen zwaaiden de graven van Loon over half Limburg de plak. Bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de Sint-Odulfuskerk, de burchtheuvel van de burcht van Loon, de kapel van Helshoven, de stoomstroopfabriek (winnaar Monumentenstrijd 2007) en het kasteel van Rullingen (opname-locatie Katarakt). Vertrekpunt van diverse routes door het prachtige hinterland.

Diepenbeek

DiepenbeekDiepenbeek is gelegen in het Demerdal en ligt op de grens met de Kempen. Trekpleisters zijn: de Sint-Servatiuskerk aan het Marktplein, het gemeentehuis, de kiosk op de stemmige Varkensmarkt en de Rentmeesterij van Alden Biesen. Diepenbeek bezit diverse mooie natuurgebieden, die vrij toegankelijk zijn op de aangeduide wandelpaden. Deze gebieden worden doorkruist door fietsroutes van het Limburgse fietsroutenetwerk.

Gingelom

GingelomIn de gemeente Gingelom bevinden zich diverse kapelletjes, waaronder de Onze-Lieve-Vrouw (OLV) van Klein-Jeukkapel, de Sint-Rumolduskapel, de OLV van Stepskapel, de Heilig-Kruiskapel en de Sint-Jobkapel ten zuiden van Hasselbroek. Deze zijn samen met andere bezienswaardigheden gebundeld in de 'Kapelletjesfiets- en wandelroute'. Andere toppers: Kamerijckhoeve met groene asperges, het kasteel van Chokier,...

Heers

HeersHeers is vooral bekend om zijn kasteel uit de 13e eeuw. In de 11 deelgemeentes en dorpjes rond Heers is het rustig vertoeven. Dit is een stukje puur Haspengouw. Een bezoekje waard zijn: het kasteel van Heks, het dorpsplein van Mettekoven en de Katarakt-hoeve in Klein-Gelmen. Tijdens een fietstocht kan je de mooie uitgestrekte landschappen bewonderen met onderweg typisch Haspengouwse vierkantshoeves.

Hoeselt

HoeseltHoeselt bevindt zich in vochtig Haspengouw. De kern leunt nog aan bij het meer stedelijke Bilzen maar het grondgebied van de gemeente ten zuiden van de kern heeft alle kenmerken van een ruraal landschap van vochtig Haspengouw: natuurlijke valleien, reliëfverschillen met valleihellingen, kasteeldomeinen met bossen, lintbebouwing, fruit en graslanden. Bezienswaardigheden zijn: het Bethaniakasteel en het kasteel de Brouckmans.

Kortessem

KortessemKortessem ligt in het hart van Haspengouw en bestaat uit 5 deelgemeentes en dorpjes. Bezoektips zijn de romaans-gotische Sint-Pieterskerk en de mammoetboom in het kasteelpark dat zich naast het cultureel centrum Mozaïek bevindt. Ga zeker ook een glaasje Haspengouwse bubbels proeven op wijndomein Schorpion (winnaar van diverse nationale prijzen 'beste mousserende wijn').

Nieuwerkerken

NieuwerkerkenMet een oppervlakte van 2237 ha en een inwonersaantal van 6500 is Nieuwerkerken een van de kleinste gemeenten van Limburg. Op een landkaart lijkt het een mooi klavertje vier. Van links naar rechts sluiten de deelgemeenten Binderveld, Nieuwerkerken, Wijer en Kozen bij elkaar aan. Aan de zuidoostkant verzorgt het provinciaal domein Nieuwenhoven de rol van groene long.

Riemst

RiemstDe aanwezigheid van zo'n honderd beschermde monumenten, talrijke mergelgrotten, Haspengouwse vierkantshoeves, diverse champignonkwekerijen en het enige wijnkasteel (Genoelselderen) van Vlaanderen zijn kenmerkend voor Riemst. Een bezoekje waard is de deelgemeente Kanne, gelegen tegen de grens met Nederland en bekend om zijn mergelgrotten. Een ideale uitvalsbasis voor een dagje fiets- en wandelplezier.

Sint-Truiden

Sint-TruidenSint-Truiden is de grootste monumentenstad van Limburg met o.a. 2 UNESCO-werelderfgoedsites: het belfort van het stadhuis en het Begijnhof. Op de 2de grootste markt van België kan je met de fiets op tocht vertrekken rond de fruitigste stad van Haspengouw. Onderweg zie je brouwerijen, vierkantshoeves, prachtige lichtgolvende landschappen en veel kastelen! De stad zelf is een bruisend handelscentrum.

Tongeren

TongerenIn het jaar 10 voor onze tijdrekening stichten de Romeinen Atuatuca Tungrorum, kortweg Tongeren. Daarmee is dit de oudste stad van België. Door de gunstige ligging op het kruispunt van de wegen naar Maastricht, Keulen, Bavay, Nijmegen en Doornik komt de stad vanaf de 2de eeuw snel tot bloei. Vandaag zie je nog overal de sporen van dat rijke verleden, zoals de ruim 4,5 km lange Romeinse muur en in het Gallo-Romeins museum.

Wellen

WellenWellen, in de 18e eeuw bekend om zijn Bokkenrijders (geesten/gauwdieven), is een kleine gemeente in midden-Haspengouw. Bezienswaardigheden zijn: de Sint-Jan-de-Doperkerk, de Ursulinenkapel, de Wellenmolen, de stroopstokerij van Vrolingen, de Oude Brouwerij Hayen en het historische dorpsplein van de deelgemeente Ulbeek, waar het Haspengouws dorp in het openluchtmuseum van Bokrijk op gebaseerd is.

Facebook

Nieuwsbrief ontvangen?

* * * schrijf me in!
created by Tobania